prev Galerie akcí

Zelený čtvrtek - vaření kopřivového sirupu se SUNDISK Catering

Tip na Zelený čtvrtek - uvařte si zelený kopřivový sirup!

Co budete potřebovat?

3,5 l vody

10 dkg kyseliny citronové

4 celé citrony

80 ks stonků kopřivy 20 cm dlouhých

3,5 kg krupicového cukru

Jak na to? 

Příprava sirupu trvá asi hodinu, ale musíme počítat s časem pro trhání kopřiv, mytí lahví a se 24 hodinami, kdy musíme nechat šťávu vyluhovat.

Čerstvě natrhané kopřivy dobře properte ve studené vodě. Citronovou kůru důkladně omyjte kartáčkem a citrony nakrájejte na malé plátky.

Kopřivy vložte do většího hrnce a zalijte je vodou. Do vody přidejte kyselinu citronovou a rozkrájené citrony. Obsah hrnce přiveďte k varu a přibližně 5 minut povařte. Vývar i s kopřivami pak nechejte v hrnci 24 hodin luhovat.

Po této době obsah hrnce přeceďte a do šťávy z kopřiv přisypejte cukr.

Za stálého míchání přiveďte k varu a sirup nechejte krátce přejít varem.

Hotový sirup ihned přelijte do skleněných lahví. Zátky a lahve musí být čisté, předem sterilované vroucí vodou, aby se obsah láhve nekazil. Lahve si předem prohřejte v teplé vodě, aby nepopraskaly. Lahve se sirupem ihned zazátkujte a nechejte je chladnout na vzduchu.

Namíchejte si osvěžující jarní nápoj

Když kopřivový sirup naředíte perlivou vodou, ochladíte ledem a ochutíte ho plátkem citronu, získáte skutečně osvěžující nápoj!

Tak na zdraví a kdyby to nevyšlo, je tu pořád ještě stará dobrá "zelená", která se dá v případě nouze vypít také.

Hezký Zelený čtvrtek přeje tým SUNDISK Catering! :)

chci více informací

kopřivykopřivy

Zaujali jsme Vás?

Ozvěte se
Sundisk provozovna - budova Sundisk provozovna - mapa